Leivonmäen kansallispuisto

Leivonmäen kansallispuistoa kutsutaan perustellusti keskisuomalaisen luonnon pikkujättiläiseksi. Tämän vuonna 2003 perustetun kansallispuiston erityispiirteenä on monimuotoisuus ja helppo saavutettavuus. Pinta-alaltaan suhteellisen pieni kansallispuisto tarjoaa hämmästyttävän monipuolisia maisemia ja helppokulkuisia maastoja hyvien kulkuyhteyksien päässä lähes nelostien varressa vain 50 km päässä Jyväskylästä. Leivonmäen kansallispuistoa voikin hyvin suositella erityisesti lapsiperheille.

Wanhan Vartiamäen kaksi keskenään erilaista vuokramökkiä, iso ympärivuotisesti vuokrattava Tähtitalvikki-huvila Rutajärven rannalla ja kolmen vuodenajan Maijala-mökki Vähä-Harjujärven rannalla, sijaitsevat aivan kansallispuiston ytimessä. Parin kilometrin päässä mökeiltä kulkevat kansallispuiston merkityt polut.

Kansallispuiston eteläosassa kiertävät Kirveslammen (1,7 km) ja Luupään (2,2 km) lenkit vievät upealle Haapasuolle ja Harjujärven rantaan. Haapasuo on arvokas ja Keski-Suomessa harvinainen keidassuo. Kirveslammen parkkipaikalta lähtevä polku kiertää pitkospuita pitkin keskellä Haapasuota olevan lammen, jonka laidalla on luontotorni. Yksi aivan ehdoton suosikkireittini! Aina erilainen eri vuorokauden, vuodenajan ja sään mukaan. Suon värit, tuoksut, äänet, askelten tuntu, tuulen vire kasvoilla… Se kaikki on vain koettava aina uudestaan, erilaisena ja kiehtovana.

Luupään lenkin varrella on geologisia opastauluja. Onhan polun varrella suppia ja muita jääkauden muodostelmia. Harjujärven puolikodalla on tulentekopaikka ja sieltä lähtee myös esteetön reitti Turasen lammille. Harjujärven rantaan voi myös leiriytyä. Maijala-mökki sijaitsee aivan kansallispuiston etelärajalla parin kilometrin päässä Kirveslammen parkkipaikalta.

Selänpohjan parkkipaikalta lähtee polut ja kierrokset Syysniemen alueelle. Sen näyttävin osa on pitkä, korkea ja kapea Joutsniemen harju, joka pistää Rutajärveen. Polun varrella on Lintuniemen ja Joutsniemen laavut. Tähtitalvikki-huvilamme sijaitsee Selänpohjan vastarannalla aivan keskellä kansallispuistoa.

Kolmas, tyystin erilaisen elämyksen tarjoaa Rutakoski Rutalahdessa. Koskikaran kierros vie upeasti kohisevan Rutakosken partaalle ja kulkee ensin hitaasti virtaavaa joenvartta pitkin kääntyen sitten metsämaisemiin kaikestaan 3,5 km matkan.

Kansallispuistoon rajautuu myös Harjunlahden uimaranta, josta lähtee polku Kirveslammelle ja talvisin uimarannalta pääsee Haapasuota ja Vartiamäentien varressa olevia harjuja kiertävälle kokonaispituudeltaan yli 10 km retkiladulle.

 Ajankohtaisesta latutiedotteesta vastaa Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry, joka järjestää myös retkiä, talkoita ja tapahtumia ympäri vuoden.

Hiihtämisen lisäksi talvella voi liikkua lumikengillä, joita voi varata Joutsan ja Leivonmäen kirjastosta tai liukulumikengillä, joita vuokraa Versona Oy.

Maastopyöräreittiä pitkin Selänpohjan ja Syysniemen alueella pääsee polkemaan ympäri vuoden. Versona vuokraa läskipyöriä ja järjestää ohjattuja retkiä.

Unohtaa ei sovi mukavia ja helppokulkuisia patikkapolkuja. Myös marjastus- ja sienestysmahdollisuudet ovat mahtavat. Oma elämyksensä on melontaretki tai suppailuhetki Rutajärvellä tai jollakin muulla pienemmällä lammella tai järvellä kansallispuiston alueella. 

Myös geokätköilyä voi harrastaa ja samalla saattaa löytää luonnon omia aarteita. Voi bongata lintuja, esimerkiksi kuulla kesäyönä kehrääjää, kansallispuiston nimikkolintua tai havaita harvinaisia kasveja, kummallisia kivimuodostelmia tai melkein mitä vain luonnon ihmeitä.