Wanha Vartiamäki - elämää maatilalla

Maatila perinteikkäässä metsämaisemassa

Wanhan Vartiamäen tila sijaitsee Joutsan Pappisen kylän rajalla entisen Leivonmäen kunnan puolella Vartiamäessä, pikkuisen kylän ainoana ympärivuotisena asumuksena. Tämä nykyisin yhden savun kylä, Vartiamäki, on hiljainen ja rauhallinen talvella, mutta kesäasukkaitten myötä elo virkistyy.

Koti ja kuusi talvella_pieni (1)

Koti keskellä korpea, kansallispuiston kupeessa

Wanha Vartiamäki on ollut kotimme vuodesta 1994 ja täällä olemme kasvattaneet kahdeksaa omaa ja yhtä sijoitettua lasta. Vartiamäestä on kotoisin emännän äidin suku. 1800-luvun alussa saapui Sysmän saloilta tänne luonnonkauniisiin maisemiin Heikki Koivisto, joka asettui Vartiamäki-nimiselle tilalle. Koska samannimisiä tiloja oli kaksi, muuttui Vartiamäki 2 uuden isännän myötä Koivistoksi. Kuvassa Koiviston tila ilmakuvassa v.1961. Tilan nykyinen tiilinen päärakennus on entisen hirsitalon paikalla.

Wanhan Vartiamäen tila on muodostettu vuonna 1994 osasta Koiviston tilakokonaisuutta, jonka isäntänä oli vuoden 2023 joulukuuhun asti  Wanhan Vartiamäen emännän eno, Vesa Koivisto, jonka pitkä elämä päättyi 100 -vuotiaana.  Uudistilamme nimeksi Koiston naapurissa tuli Wanha Vartiamäki. Talomme sijaitsee Koiviston päärakennuksen takana sijaitsevan pellon rinteessä.

Vasikoita ja vuokramökkejä

Wanhan Vartiamäen tilalla kasvatetaan karjaa, vuokrataan vuokramökkejä ja eletään ekologisesti ja luonnonmukaisesti stressitöntä maalaiselämää.

050

Emolehmät elämäntavan vuoksi

Peltoviljelyn osalta olimme vuoteen 2023 saakka virallisesti luomutila. Vaikka meillä ei ole enää luomusopimusta, mikään ei käytännössä ole muuttunut. (Päin vastoin, olemme siirtyneet aurinkoenergian tuottajiksi.) Tilallamme ei käytetä lainkaan kemiallisia lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita. Koko peltoalalla tuotetaan nurmirehua tilan emolehmäkarjalle. Vanhan kivinavetan suojissa on ammunut talvella 17 emolehmää vasikoineen ja yksi siitossonni. Koko kesän lehmälauma vasikoineen kirmaa lähilaitumilla sonni seuranaan. Syksyn tullen vankoiksi kasvaneet vasikat vierotetaan emoista ja myydään muille tiloille. 

Tuotamme siis liharotuisia vasikoita välitykseen. Rotuina on Simmental, Charolais, Aberdeen Angus, Hereford ja Limousin. Emot ovat pääasiassa risteytyksiä, mutta lehmien astutukseen käytämme puhdasrotuisia siitossonneja. Sonnilla on aina useamman vuoden kesätyöpesti ja talvet sonni viettää siististi sisätiloissa täysihoidossa.

Kesä 2024 tuo mukanaan muutoksen. Matti-isäntä on jäänyt jo eläkkeelle ja edessä saattaa olla emolejmäkarjasta luopuminen. Kesällä kirmaavat vielä viimeiset vasikat emojen huomassa. Karjasta luopuminen on iso asia ja ajankohtaa ei ole vielä lopullisesti päätetty.

Vuokramökeistä vaihtelua

Wanhan Vartiamäen tilalla on kaksi vuokrattavaa mökkiä. Kun haluat kurkistaa kansallispuistoon, tutustua toimivaan maatilaan, kokea hiljaisuutta ja rauhaa, saada erilaisia elämyksiä luonnosta ja maaseudusta, vuokraa mökki meiltä. Haluamme tarjota myös muille mahdollisuuden nauttia luonnosta, maaseudusta, lähiruoasta ja aidoista asioista. 

Mökkien vuokraaminen mahdollistaa myös yhteyden samanhenkisten ihmisten kesken. Sinä, joka kierrätät, kierrät kirpputoreja, tuunaat, teet itse, suosit lähiruokaa, rakastat rauhaa ja hiljaisuutta, arvostat ekologisuutta, vanhaa aikaa ja perinteitä; sinulle, jolle luonnossa liikkuminen ja luonnonsuojelu ovat tärkeää: sinua varten ovat vuokramökkimme. 

Tähtitalvikki on kodikas, lämmöllä sinua varten emännän suunnittelema ja sisustama ja alusta loppuun isännän itse rakentama toiveiden täyttymys. Sinne mahtuu viettämään aikaa luonnonrauhassa isompikin porukka, lapsiperhe tai useampi sukupolvi yhdessä. Maijala on reippaiden retkeilijöiden, luontoihmisten, perinteisestä kesämökkeilystä haaveilevien ja ennen kaikkea koiraihmisten unelmakohde.

Luonto, lapset, lähiruoka, lemmikit

Olemme etuoikeutettuja saadessamme elää ja asua keskellä kauneinta Suomea. Lapsillamme on ollut turvallinen ja hyvä kasvuympäristö. Talonvahtina on haukahdellut suomenlapinkoira, muutaman vuoden kaksikin koiraa Onni ja Nelson. Suuri suru koitti kevättalvella 2024, kun kaksi sutta raateli Nelsonin.  Aiemmin talvella 2023 kuoli shetlanninponi Pippuri korkeassa 30 vuoden iässä. Suomenhevostammat Kaisla ja Hilla hirnuvat vielä ilonamme. Tuvassa, usein lämpimässä uunin päällä, loikoilee Viiru-kissa. Lähiruoka, itse leivottu ruisleipä ja muut hapanjuurileivonnaiset kuuluvat itsestäänselvyytenä elämäntyyliimme. Haluamme tarjota mahdollisuuden myös muille lapsiperheille kokea hetki samoja elämyksiä. Siksi Tähtitalvikilla on ajateltu erityisesti pieniä lapsia ja mökeillemme on mahdollisuus ottaa lemmikit mukaan. Asiakkaita saattaa odottaa tervetuliaisiksi lämmöllä leivottu aito rukiinen leipä tai jotain muuta muistamista.